ATCO Records

ATCO Records is een Amerikaans platenlabel, opgericht in 1955, als een sublabel voor producties van Atlantic Records. Het label was bedoeld voor acts die niet pasten in het formaat van het belangrijkste Atlantic merk, dat blues, jazz, rhythm and blues en soul uitbracht. De oorspronkelijk geplande naam voor het label was Atlas. Maar het werd veranderd in ATCO toen werd ontdekt dat er al een Atlas Records bestond. De naam ATCO is een afkorting van Atlantic Corporation. ATCO verzorgde de distributie voor andere labels als RSO, Volt, Island, Modern, Ruthless, Hansa en Rolling Stones. Gedurende het grootste deel van haar geschiedenis stond ATCO bekend om pop- en rockmuziek, maar in de beginjaren produceerde het ook enkele jazzalbums, zoals van Harry Arnold, Betty Carter, King Curtis, Herb Geller, Roland Hanna en Helen Merrill. ATCO’s rocktijdperk begon echter met artiesten als Bobby Darin en The Coasters. Maar vanaf het midden van de jaren zestig stapte ATCO over naar rock’n roll met Sonny and Cher, Buffalo Springfield, Vanilla Fudge, Iron Butterfly en Cream (de laatste onder licentie van het Britse label Polydor). 1964 was het jaar dat ATCO in de VS een single van The BeatlesAin’t She Sweet, uitbracht. Met de leadzang van John Lennon bereikte Ain’t She Sweet de nummer 19 positie in de Billboard Hot 100-hitlijst. In 1966 bracht ATCO Substitute van The Who uit. Dit zou de enige Who-opname zijn die op ATCO verscheen, hoewel Pete Townshend en John Entwistle later uiteindelijk bij ATCO zouden tekenen als soloartiesten, en Roger Daltrey later een Amerikaanse solodeal tekende met Atlantic. In de jaren zeventig begon Atlantic Records haar eigen discografie uit te breiden, waardoor ATCO minder in de aandacht kwam te staan, en werd het midden van de jaren zeventig steeds meer gebruikt voor hardrockacts en enkele Britse en Europese bands. The Lamb Lies Down On Broadway van Genesis, The Unforgettable Fire van U2, Big Generator van Yes, Empty Glass van Pete Townscent en het debuutalbum van Vandenberg werden door ATCO in de VS uitgebracht en ook een aantal vroege albums van AC/DC. De laatste nummer een hit van ATCO was If Wishes Came True van Sweet Sensation in 1990. In 1991 fuseerde ATCO met EastWest Records als Atco/EastWest Records. In 1994 werd de naam ATCO echter geschrapt en keerde het label terug naar de merknaam EastWest Records America. Gedurende deze tijd verplaatste EastWest zijn activiteiten naar Atlantic’s zusterlabel Elektra Records. Als gevolg van Elektra’s overname van EastWest stonden ATCO’s back-catalogus artiesten nu onder controle van Elektra. In het volgende decennium zou de naam en het logo van ATCO af en toe alleen nog worden gebruikt op heruitgaven van materiaal uit het verleden: de opdruk zelf was nu slapend. In 2005 bracht ATCO (in een joint venture met Rhino Records) de soundtrack uit van de Bobby Darin-biopic Beyond the Sea. Dit leidde ertoe dat Warner Music het label in 2006 opnieuw activeerde in samenwerking met Rhino. Scarlett Johansson, Keith Sweat en Art Garfunkel behoorden tot de eerste artiesten die bij het label tekenden. Garfunkel bracht in 2007 Some Enchanted Evening uit, Johansson in 2008 Anywhere I Lay My Head, en in 2009 brachten  Queensryche en The New York Dolls hun albums American Soldier en Cause I Sez So uit. Kort daarna zou ATCO weer slapend worden. In 2020 keerde ATCO weer terug naar Atlantic Records, waar het opnieuw werd gelanceerd. De eerste ATCO ondertekening was van de alternatieve act Zero 9:36.

Bands en artiesten in het onderstaande lijstje zijn in mijn Album Top 1760 uitgebracht door ATCO:

  1. (70) Dr. John
  2. (104) The Coasters
  3. (117) Derek and the Dominos
  4. (276) Ben E. King
  5. (341) Buffalo Springfield
  6. (353) Iron Butterfly
  7. (402) Pete Townshend
  8. (421) P.F. Sloan
  9. (828) Pantera
  10. (1653) Blue Magic
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *