(1318) Cluster – Zuckerzeit (1974)

Cluster was een Duits muzikaal duo bestaande uit Hans-Joachim Roedelius en Dieter Moebius, die hiermee in 1971 begonnen en geassocieerd werden met de West-Duitse krautrock muziekscene. Ontstaan uit de Berlijnse groep Kluster (met een K) waarmee ze samen met Conrad Schnitzler (Tangerine Dream) al eerder in 1969 waren begonnen. Van beidde bands zouden er geregeld albums verschijnen tot en met de jaren nul. In 1971 verhuisden ze naar het plattelandsdorp Forst, in Nedersaksen, waar ze een studio bouwden en samenwerkten met weer andere muzikanten als Conny Plank, Brian Eno en Michael Rother (Harmonia). Op Zuckerzeit, net als die van Harmonia Musik Von Harmonia uit 1974, staan elf korte nummers, met als enige uitzondering Rote Riki, dat zes minuten duurt. Deze korte nummers van rondom de twee en drie minuten zijn meteen ook de kracht van dit album: alle tracks geven je net genoeg gewenning om weer naar het volgende nummer te luisteren. Het is een goede mix van soundscapes en elektronische popmuziek. En op een bepaalde manier geeft dat veel diepgang. Deze nummers klinken zeer innovatief: het is transcendente drone muziek met mooie melodieen (het hele album is instrumentaal) en herhalende ritmes die zeer interessant in elkaar steken. Het hele album is een samenhangend geheel, een soort van levend organisme. Dit album overtreft wat mij betreft ook een groot aantal andere albums in mijn 1760 lijst met krautrock, die van Neu!KraftwerkAsh Ra TempleTangerine DreamGuru GuruTangerine DreamKlaus Schulze en ook die van Harmonia. Uitgebracht door het Duitse Brain label (AT 1760 – Neu!HarmoniaKlaus Schulze). Geproduceerd door Michael Rother van Neu! en Harmonia.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *