(1319) Harmonia – Musik Von Harmonia (1974)

Was een kortstondige Duitse supergroep van leden van Cluster (Hans-Joachim Roedelius en Dieter Moebius) en Neu! (Michael Rother). Opgericht in ’73 bracht deze krautrockband twee albums uit: Musik Von Harmonia in ’74 en Deluxe in ’75. Brian Eno bleek een grote fan van deze band te zijn en werkte in 1976 met hen samen waarvan de opnames later op een album Tracks And Traces in 1997 zouden verschijnen. Musik Von Harmonia is een collage van sonische geluidsimpulsen, met veel bliebjes en minimalistische elektronika. Soms wat statisch en mechanisch waarin het ritme de muziek zelf is: als een geslaagd experiment dat soms overdonderd. Het album begint meteen al goed met het repeterende geluid van Watussi, wat op het eerste gehoor als een soort van computerprogramma lijkt te klinken. Erg vernuftig. Het meer dan tien minuten durende Sehr Kosmisch klinkt inderdaad zeer kosmisch. Het lijkt in de ruimte te zijn opgenomen met opnames van nieuw ondekt buitenaards leven. Sonnenschein is echt een track dat bij je blijft hangen. Het is een soort van psychedelische trip naar het uiteinde van het universum. Op Ahoi! gaat het meer de ambient kant op. En Veterano klinkt weer heerlijk steriel. De hele CD is echt fantastisch. Het is een meer dan plezierige luisterervaring. 1974 blijkt mede door dit album een bijzonder muzikaal jaar te zijn geweest.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *