(1321) Tame Impala – Lonerism (2012)

Tame Impala is het psychedelisch muziekproject van de Australische multi-instrumentalist Kevin Parker, die dit oorspronkelijk bedacht in 2007. Na een reeks singles en EP’s werd in 2010 zijn debuut studioalbum, Innerspeaker, uitgebracht, dat goed werd ontvangen door critici. Parker’s opvolger uit 2012, Lonerism, werd ook geprezen, bereikte de platinastatus in Australie en ontving een Grammy Award-nominatie voor Best Alternative Music Album. Lonerism werd geschreven, opgenomen, uitgevoerd en geproduceerd door hemzelf, met live-lid Jay Watson (van de mede Australische psychedelische rockband Pond) assisterend op twee nummers, Apocalypse Dreams en Elephant (piano en keyboards) welk nummer op single is uitgebracht en meer een stoner rock gitaarnummer is. Het album laat een psychedelische poppy geluid horen, bevat hier en daar wat gitaren maar voornamelijk veel synthesizers en ook samples. Veel nummers bevatten omgevingsgeluiden die door Parker zijn opgenomen met een dictafoon. Het is een vloeibaar album dat constant in beweging blijft. Alsof je soms de psychedelische nummers van The Beatles hoort in een modern jasje (zijn stem lijkt op die van Lennon). Het album maakt een bedwelmend en hallucinerend geluid, en lijkt een regelrechte space trip te zijn, haast verdrinkend in een draaikolk waaruit je niet kunt ontnappen. Lonerism is tevens een toegankelijk album met veel galm en effecten. Natuurlijk zijn er meer psychedelische albums gemaakt, maar deze uit 2012 is zeker een zeer geslaagde. Een creatief persoon is deze Kevin Parker dan ook beslist. Uitgebracht door Modular Records (AT 1760 – The Avalanches).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *