Musicland Studios, Munchen

Gelegen in de wijk Bogenhausen in Munchen in de kelder van het drieentwintig verdiepingen tellende Arabella Sheraton Hotel, en begin jaren zeventig opgericht door producer Giorgio Moroder, waar misschien wel de beroemdste nummers van Donna Summer zijn opgenomen: I Feel Love en Love To Love You Baby. Het Arabella Hochhaus zelf was ontworpen door architect Toby Schmidbauer en gebouwd van 1966 tot 1969. Samen met de geluidstechnici Peter Belotte en Reinhold Mack, die o.a. voor The Game van Queen verantwoordelijk was (gonna use my stack, it’s gotta be Mack), heeft Moroder hier belangrijk werk verricht voor vooral euro pop en elektronische dansmuziek. Maar ook rockmuziek werd er opgenomen. Tijdens de eerste sessies van Musicland in 1973 assisteerde Mack producer Tony Visconti bij opnames voor Marc Bolan en T. Rex voor hun album Zinc Alloy And The Hidden Riders of Tomorrow, en later assisteerde hij bij It’s Only Rock ‘N’ Roll en Black And Blue van The Rolling Stones en Deep Purple’s Stormbringer en Come Taste The Band. Andere beroemde albums die er gedeeltelijk werden opgenomen waren o.a. Hot Space en A Kind Of Magic van Queen (de beelden in de video van One Vision komen van Musicland), Wonderworld van Uriah Heep, No. 1 In Heaven van Sparks, Calling Card van Rory Gallagher, Presence van Led Zeppelin, A New World Record en Time van ELO, om er maar een aantal te noemen. Begin jaren negentig kwam er een einde aan de studio toen er vlakbij een metro-lijn werd aangelegd en het door de trillingen onmogelijk bleek om er nog op te nemen. Waarschijnlijk wordt het gebouw in 2030 gesloopt.

Albums in mijn 1760 lijst die in Musicland zijn opgenomen:

  • (130) ELO – Out Of The Blue
  • (1086) Rainbow – Ritchie Blackmore’s Rainbow
  • (1091) Whitesnake – Slide It In
  • (1570) Donna Summer – Four Seasons Of Love
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.