(1419) Papa Wemba – Emotion (1995)

Papa Wemba (Jules Shungu Wembadio Pene Kikumba) was een Congolese muzikant (AT 1760 – o.a. Mbongwana StarKanda Bongo ManSam Mangwana en Koffi Olomide), geboren in Kinshasa die Congolese rumba, soukous en ndombolo speelde. Hij was in zijn leven een van de populairste artiesten in Afrika, en speelde in een belangrijke rol in world music. Was lid van groepen als Viva la Musica, Zaiko Langa Langa en Yoka Lokole met wie hij op podia over de hele wereld optrad. Emotion, uitgebracht in 1995, is geen puur traditioneel Afrikaans album, het bevat verschillende stijlen door elkaar heen, waaronder een vermeldingswaardige cover van Otis Redding genaamd Fa Fa Fa Fa Fa (Sad song). Andere mooie nummers zijn Epolo, een fraai voorbeeld van de Congolese rumba, en het vrolijk getinte Sala Keba. Maar echt swingen doet het niet op dit album, of het moet Mandola zijn, waar zijn Nigeriaanse collega Fela Kuti zich niet voor zou schamen. Weer andere nummers zjjn wat meer Westers georienteerd, zoals Show Me The Way. Het ingetogen Awa Y’ Okeyi (If You Go Away) is echt heel vertederend, dat snijdt door je ziel. Wemba kreeg terecht wereldwijd erkenning met dit album dat uitgebracht werd door Peter Gabriel’s Real World Records, van wie hij de openingsact was van zijn 1993 Secret World Tour, maar toen had hij al een lange carriere achter de rug. Hij overleed in 2016. Het album is geproduceerd door Stephen Hague (AT 1760 – Pet Shop Boys).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.