De keuze van een album van een bepaalde Band of Artiest

(1043) Paul McCartney – McCartney

Het valt niet te ontkennen dat Paul McCartney de meest succesvolle componist in de geschiedenis van de popmuziek is. Maar het meest wezenlijke heeft hij natuurlijk wel samen met John Lennon geschreven. Daarom zet ik Dylan (en misschien ook wel Brian Wilson net daaronder) boven McCartney. The Beatles is zonder twijfel de beste popgroep die ooit heeft bestaan en zal bestaan. Van Sir Paul als soloartiest heb ik in mijn verzameling echter niet zo veel (maar wel het meest vergeleken met de andere Beatles). Zeg maar zo goed als niets. Alleen McCartney II, Flowers In The Dirt en Paul Is Live. Wel heb ik ook RAM, dat officieel een Paul en Linda McCartney album is, en Band On The Run van Paul McCartney & Wings. McCartney staat in mijn 1760 lijst bepaald niet hoog. Sgt. Peppers (uiteraard), Band On The Run en RAM vind ik allemaal beter. Terwijl George Harrison in 1969 als eerste een soloalbum uitbracht, van Ringo Star in maart 1970 zijn eerste album verscheen, van Lennon in december 1970 zijn Plastic Ono Band uitkwam, en van George Harrison All Things Must Pass ook in 1970 verscheen, kwam Paul McCartney in april 1970 met zijn debuutalbum. McCartney werd toendertijd niet bepaald goed ontvangen. Maar ik vind dat er wel een paar prachtige Beatles achtige nummers op staan, maar het meerendeel van al die nummers lijken niet helemaal afgemaakt te zijn. Maar dat is ook wel weer het leuke er aan. Ik vind het een charmant album. Het grootste gedeelte opgenomen in zijn huis in Londen, toen Lennon intern al had aangegeven The Beatles te verlaten, kreeg hij ook nog eens de schuld dat The Beatles door hem uit elkaar waren gegaan. McCartney bleek toen helemaal depressief te zijn en kwam dus met dit album. Met als resultaat nummers als JunkSingelong Junk (zijn van een onbeschrijfelijke schoonheid) en Maybe I’m Amazed, dat makkelijk op Let It Be had kunnen staan. Het zijn vooral deze nummers waarom ik dit album in mijn 1760 lijst heb zet. McCartney II bevat echter ook wel een paar aardige nummers als Coming UpWaterfalls en One Of These Days. Van Flowers In the Dirt, zijn achtste studioalbum uit 1989, vind ik My Brave FacePut It ThereWe Got Married en Distractions redelijk tot goed. Paul Is Live is een livealbum met voornamelijk Beatles nummers.

This entry was posted in CD Verzameling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *