(1424) Mercyful Fate – Don’t Break The Oath (1984)

Mercyful Fate was een Deense heavymetalband uit Kopenhagen, opgericht in 1981 door gitarist Hank Sherman en zanger King Diamond (die met zijn geschminkte gelaat zo lid had kunnen zijn van Kiss). Beinvloed door progressieve rock en hardrock, en met teksten over Satan en het occulte, maakte Mercyful Fate deel uit van de eerste golf van black metal in de vroege tot midden jaren tachtig, samen met Venom en Bathory. Veel van de bands uit deze beweging gingen later weer black metal muzikanten beïnvloeden in de jaren negentig, met name in Noorwegen. Mercyful Fate is ook aangehaald als een prominente invloed op de daaropvolgende heavy metal scene van de jaren tachtig en negentig, waaronder thrash metal bands zoals MetallicaSlayerTestamentExodus en Kreator, en death metal bands als Death, Morbid Angel, Obutuari en Cannibal Corpse. Sinds de oprichting in 1981 heeft Mercyful Fate zeven studioalbums, twee uitgebreide toneelstukken en vier compilaties uitgebracht. Terziele gegaan in 1999 en in de tussentijd echter langzaam opgegaan in een andere band genaamd King Diamond, vernoemd naar de zanger. Na verschillende bezettingswisselingen en zelfgemaakte demo’s bracht Mercyful Fate in 1982 hun titelloze EP uit, met de bezetting van King Diamond (zang), Hank Shermann (gitaar), Michael Denner (gitaar), Timi Hansen (bas) en Kim Ruzz (drums). Met deze bezetting nam de groep daarna hun eerste twee studioalbums op, Melissa uit 1983 en dit album uit 1984. De stijl die Mercyful Fate gebruikt op Don’t Break The Oath lijkt op een mix van black metal gepaard met progressieve elementen, en samen met King Diamond’s theatrale falsetto zang (en vaak best wel melodieus), is deze CD prima om naar te luisteren. Het is allemaal net niet over de top. Met veel lekkere gitaarsolo’s en sinistere teksten over heksen, kringen, zaad van de Duivel, Prins Lucifer en Lord Satan. Bezwerend, betoverend en overtuigend kussen ze met liefde de geit op de dag van zwarte sabbat. Om mee in de stemming te komen, zeg maar. Uitgebracht door Roadrunner (AT 1760 – Porcupine TreeSlipknotU.K. SubsType O NegativeBrujeria).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.