(1426) Minutemen – Double Nickels On The Dime (1984)

Minutemen heeft bestaan tussen 1981 en 1985. De band heeft vier reguliere albums uitgebracht (en tot en met 1986 zeven EP’s) en bestond uit D. Boon, (zang, gitaar), Mike Watt (zang, bas) en George Hurley (zang, drums). Double Nickels On The Dime was het derde album en wordt beschouwd als het magnum opus van de band. Ze deden er maar zes dagen over om dit album te produceren. Na de dood van de D. Boon (op zijn zevenentwintigste door een verkeersongeluk om het leven gekomen – en daardoor dus lid geworden van de 27 Club) werd Minutemen ontbonden, en zou Mike Watt later onderandere de bassist worden van The Stooges en net als George Hurley een andere band, Firehose, oprichten. Double Nickels On The Dime bestaat maar liefst uit vierenveertig snelle en korte nummers, in de jaren tachtig origineel uitgebracht als dubbel elpee. Het wordt door velen gezien als een van de beste albums uit de underground movement van de jaren tachtig, hoewel het toenderijd commercieel geen succes had. De muziek is een mengeling van punk, funk, country, spoken word en jazz, met een lichte nadruk (niet al te veel) op hardcore punk. Er zijn geen singles van het album verschenen, wel een EP met negen nummers en een video. En er staan twee covers op: Dr. Wu van Steely Dan en Don’t Look Now van Creedence Clearwater Revival. En twee nummers, Nature Without Man en Storm In My House, zijn medegeschreven door de Black Flag leden Chuck Dukowski en Henry Rollins. En verder staan er allerlei pareltjes op als CohesionHistory Lesson Pt. 2, There Ain’t Shit On T.V. TonightThe Roar Of The Masses Could Be FartsPolitical Song For Michael Jackson To SingCorona,God Bows To Math en This Ain’t No Picnic. Ronduit indrukwekkend allemaal. Geproduceerd door Ethan James en uitgebracht door SST Records (AT 1760 – Meat Puppets).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.