Gaumont Theatre, Hanley

De geschiedenis van dit gebouw is onder te verdelen in verschillende periodes. Van 1929 tot 1950, van 1950 tot 1976, van 1976 tot 1989 en na 1999. Het gebouw heeft verschillende namen gehad: Regent Theatre, Gaumont Theatre en Odeon. Het oorspronkelijke Regent Theatre was een project van Provincial Cinematograph Theatres, dat vlak daarvoor was overgenomen door Gaumont Brittish Theatres, toen het op 11 februari 1929 werd geopend met een varieteshow. In het gebouw was een grote foyer in art deco stijl, in het dak een koepel, een restaurant, en een zaal met meer dan tweeduizend stoelen. Het had een orkestbak waar dertig muzikanten in konden. Het gebouw werd het mooiste paleis tussen Manchester en Birmingham genoemd. Het behield echter de naam Regent tot 24 september 1950, toen het in dat jaar werd omgedoopt tot The Gaumont. Een groot orgel werd in 1972 verwijderd. En in 1974 werd het onderverdeeld in een bioscoop met drie schermen. Vanaf 6 juni 1976 werd het omgedoopt tot Odeon, en werd uiteindelijk gesloten in 1989, toen een nieuwe Odeon bioscoop met acht schermen werd geopend in een ander gedeelte van de stad. Het gebouw werd vanaf 30 november 1989 door de English Heritage aangewezen als monumentaal gebouw. In 1994 werd de status van het ongebruikte en lege pand zelfs verhoogd naar een Grade II Listed gebouw. Kort daarna werd het gekocht door de stad Stoke-on-Trent en het architectenbureau Levitt Bernstein, en werd het ingezet om een renovatie te beginnen om een nieuw modern live theater voor de stad te creeren. Er werd een nieuw vergroot podium gebouwd, dat zich uitstrekte tot in de oude auditoriumruimte. Dit hield in dat de oorspronkelijke prosceniumboog werd verwijderd en een nieuwe in een vergelijkbare stijl werd gemaakt. Delen van de muren naast het oude proscenium werden verwijderd, waardoor de lengte van de zaal werd verkort. De foyers werden gemoderniseerd en de voormalige restaurantruimte werd een feestzaal. Het Regent Theatre heropende in september 1999 weer als een auditorium en wordt beheerd door de Ambassadors Group. Veel bekende artiesten hebben in de loop der jaren in The Gaumont opgetreden. Artiesten als The Platters, Adam Faith, The Allisons, Nina & Frederick, The Searchers, Julie Grant, Mickie Most, Wayne Fontana & The Mindbenders, Freddie & The Dreamers, The Dave Clark Five, The Honeycombs, The Tremeloes, Del Shannon, The Merseys, Los Bravos, Alan Price Set, Episode Six, The Settlers, Boz, Eric Burdon & The Animals, The Quotations, The Californians, Engelbert Humperdinck, Tom Jones, Gene Pitney, Joe Cocker, Olivia Newton-John en Marvin, Welch & Farrar.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.