traumahelikopter – Save Yourself (2023)

traumahelikopter werd in 2010 opgericht door Mark Lada, Daan van Dalen en Roel van Merlot, die elkaar kenden uit de Groningse concertzaal Vera. Al snel bracht de band twee vinylsingles en een cassettedemo uit op enkele kleine labels. In 2012 tekenden ze een contract bij Excelsior Recordings en begonnen ze, onder leiding van producer Frans Hagenaars, met het opnemen van hun debuutalbum traumahelicopter, dat verscheen in 2013, exact tien jaar geleden. Vooral door het optreden op Noorderslag in datzelfde jaar, bracht hen landelijke bekendheid. Save Yourself is inmiddels het vijfde album van dit trio (die cassettedemo meegerekend). Lekkere ouderwetse garagerock met tien korte puntige, messcherpe en opbeurende nummers (de schijf duurt maar zesentwintig minuten) en waarvan er een in het Nederlands wordt gezongen: De Zon. Maar je moet een paar keer luisteren wil je dat horen. Net als de voorgaande albums gebruikt de band geen basgitaar, maar spelen Lada en Merlot beiden gitaar, samen met van Merlot, de strakke drummer van dienst, die het tempo lekker hoog houdt. En dat werpt zijn vruchten af, want Save Yourself is een prima plaat, dat soms tegen de punk aanschuurt. The Weight is zelfs een beetje surf, alsof Dick Dale een deuntje meespeelt. En de bas wordt trouwens niet gemist. Uitgebracht door Excelsior (na 2018 gekocht – Meindert Talma 2021, Hallo VenrayMICH 2022) en geproduceerd door Daan van Dalen.

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.