(1430) The National – High Violet (2010)

Opgericht in New York City, bracht The National dit vijfde album uit in 2010. Bestaande uit zanger Matt Berninger, de broers Scott Devendorf en Bryan Devendorf en Aaron Dessner en Bryce Dessner, die we ook kennen van het in 2017 uitgebrachte album Planetarium, een samenwerking met Sufjan StevensJames McAlister en Nico Muhly. Met een debuutalbum uitgebracht in 2001, gaat de geschiedenis van deze band nog verder terug naar 1991, toen Matt Berninger en Scott Devendorf elkaar op de University of Cincinnati ontmoetten. Een verhuizing naar New York City was echter het begin van The National als huidige band. Ik moet zeggen ik houdt wel van dit soort muziek. Het album geeft mij een rustgevend gevoel. Het zijn allemaal krachtige, sfeerrijke en melancholische nummers, over wanhoop en claustrofobie: alsof je in een soort van koortsige droom terecht bent gekomen. Met enig geduld ontdek je dan de schoonheid ervan. Een tikkeltje eigenzinnig, zeker, maar ook zalvend en met veel intieme momenten. Voornamelijk door de zanger met zijn baritonstem die vaak surrealistische beelden oproept. Er staan vier singles op: Bloodbuzz OhioAnyone’s GhostCoversation 16 en Terrible Love. Met als een van de mooiste tracks wat mij betreft een ander nummer Runnaway. Met hulp van Sufjan Stevens, Justin Vernon (Bon Iver), Richard Reed Parry (Arcade Fire), Nico Muhly en Mads Christan Brauer (Efterklang, 2021), die op een paar nummers meespelen en de achtergrondzang verzorgen. Uitgebracht door 4AD en geproduceerd door The National zelf. Dit jaar schijnt er een nieuw album van deze band te uit te komen: First Two Pages Of Frankenstein.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.