(1436) Nathan & The Zydeco Cha Chas – Follow Me Chicken (1993)

Nathan Williams Sr. is een Amerikaanse zydeco accordeonist, zanger en songschrijver. Hij richtte zijn band Nathan & The Zydeco Cha Chas op in 1985, samen met zijn neef Mark Williams en met zijn broer Dennis Paul Williams, en vernoemd naar een instrumentaal nummer van Clifton Chenier. Hij ontwikkelde zijn muzikaliteit in zijn geboortestad, St. Martinville, Louisiana, een plaats rijk aan folktraditie, in de voetsporen van zijn oom, de Creoolse gitarist Harry Hypolite, die een bandlid was met zowel Clifton Chenier als later met zijn zoon C. J. Chenier. Williams begon professioneel te spelen rond zijn eenentwintigste. Slechts vijf jaar na zijn afstuderen aan de middelbare school, nam hij een aantal singles op voor het onafhankelijke platenlabel El Sid van zijn broer, Sid Williams. Sid opende een club in Lafayette, El-Sid-O’s, en Nathan werd daar een vaste vrijdagavondartiest. Williams kreeg zijn grote kans nadat Buckwheat Zydeco Rounder Records had verlaten voor Island Records. Rounder had een accordeonist nodig om een plek in te vullen voor een project dat ze waren begonnen. Hij deed auditie en kreeg een platencontract. In 1988 trad Williams en zijn band voor het eerst op tijdens het New Orleans Jazz & Heritage Festival. Follow me Chicken is een album uit 1993. Er staat een cover op van Stevie WonderIsn’t She Lovely, genaamd Elle Est Jolie, en van Z.Z. Hill, genaamd I Need Someone To Love Me. En verder staan er de voortreffelijke Hey Maman en Tout Partout Mon Passe op, dat je brengt naar waar de zydeco vandaan komt, van deze wonderbaarlijke artiesten waar het zweet vanaf gutst en die eindeloos door blijven gaan, net zo lang tot ze er bij neer vallen, behorende bij een genre waarbij de accordion het mooist wordt gebruikt (en misschien ook bij de polka). Andere mooie nummers zijn Mama’s Tired, een combinatie van ska en jaren zestig soul, Zydeco Road en Zydeco Is Alright, met als gast Kenyatta Simon op de djembe. Niet mijn favoriete zydeco album dat ik heb (ik heb tien cajun en zydeco albums in mijn 1760 lijst), maar toch meer dan uitstekend. Uitgebracht door Rounder Records (AT 1760 – Boozoo Chavis and the Magic SoundsJo-El Sonnier, Steve YoungSteve Martin and the Steep Canyon RangersAlison Kraus and Union Station) en geproduceerd door Scott Billington (AT 1760 – Boozoo Chavis and the Magic Sounds).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.