Lansdowne Studios, Londen

Lansdowne Studios was een muziekopnamestudio aan Lansdowne Road, in Holland Park, Londen, Engeland, die actief was tussen 1958 en 2006. In een monumentaal gebouw van acht verdiepingen dat oorspronkelijk tussen 1902 en 1904 werd gebouwd door de Schotse architect William Flockhart, voor de Zuid-Afrikaanse mijnbouwmagnaat Sir Edmund Davis. Het gebouw bevatte appartementen en kunstenaarsateliers. Onder de kunstenaars die in de eerste decennia van de 20e eeuw studio-ruimtes in het gebouw hadden, waren dichters en schilders als Charles Ricketts, Charles Haslewood Shannon, Glyn Philpot, Vivian Forbes, James Pryde en Frederick Cayley Robinson. Het gebouw onderging op een gegeven moment belangrijke wijzigingen. Toen platenproducer Denis Preston in 1957 op zoek was naar een woning om een opnamestudio op te zetten, vond zijn assistent-ingenieur Joe Meek het pand, met ongewoon hoge plafonds en een squashbaan in de kelder, geschikt voor conversie naar een studio. Preston, Meek en ingenieur Adrian Kerridge richtten vervolgens de studio op en maakten er in 1958 hun eerste opnamen. De studio was de eerste onafhankelijke muziekopnamestudio van Londen. In 1962 werd een vergrote controlekamer met uitzicht op de studiovloer geopend. Kerridge werd later de eigenaar van de studio. Het werd in zijn beginjaren gebruikt door vele jazz- en popmuzikanten en werd bekend om de helderheid van de opnames. Muzikanten die in de studio opnamen waren onder andere Lonnie Donegan, Acker Bilk, The Dave Clark Five, DonovanThe AnimalsShirley BasseyThe StrawbsQueenUriah Heep, Sinéad O’Connor en Graham Parker. A Night At The Opera van Queen en Suprise van Paul Simon zijn daar gedeeltelijk opgenomen. De studio’s sloten in 2006. Het gebouw werd vervolgens omgebouwd. In 2006 kochten Jeff Lovelock, een verkoophandelaar, en vrouw Audrey 1 Lansdowne House van studio-eigenaar en ingenieur Adrian Kerridge. Verschillende originele kenmerken uit 1902 werden gerestaureerd, waaronder de schoorsteenmantels, hardhouten vloeren en het schoorsteenkanaal van negentig voet. De belangrijkste bronnen van natuurlijk zonlicht zijn de originele twaalf-voet begane grond ramen en twee complexe paneel en spike dakramen. In 2017 verkochten de Lovelocks het pand. Destijds was de vijfduizend vierkante meter grote flat met vier slaapkamers voorzien van een verhoogde ontvangstruimte, marmeren vloeren, een grote afgesloten binnenplaats en een wijnkelder. 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.