(1443) Nyboma & Kamale Dynamique – Nyboma & Kamale Dynamique (2005)

Nyboma & Kamale Dynamique is een compilatie CD van de Congolese soukous zanger NybomaMwan’dido (AT 1760 – Koffi OlomideMadilu SystemZaiko Langa Langa). Deze CD is een mooi overzicht van wat de man allemaal heeft gedaan. Lid geweest van verschillende bands zoals Les Quatre Etoiles, L’Orchestre Baby National, Orchestre Negro Succes, Orchestre Bella Bella, Orchestre Lipua Lipua, Orchestre Kamale, Les Kamale, Les Kamale Dynamiue Du Zaire en vanaf 2000 ook van Kekele. In 1972 werd hij uitgeroepen als de beste zanger van Zaire. Hij heeft ook verschillende soloalbums uitgebracht. In 2020 verscheen nog zijn album Kanta d’Or. Op het album Congo Life in mijn 1760 lijst van Kekele is hij dus ook te horen. De vraag waarom deze muziek mij zo aanspreekt, is denk ik door het sprankelende gitaargeluid. En met de stem van Nyboma op deze CD die daar nog eens overheen komt, klinkt het allemaal zeer organisch. Door het opwindende en rijke gitaargeluid van de gitaristen, verzorgd door Marlhos, Julios, Dally Kimoko, Syran Mbenza, Bony Bikaye, Bopol Mansiamina, en de blazers Bento, Jhonny, Kabongo, Jimmy Mvondo Mvele en Fredo Ndoumbe-Ngando, is het letterlijk een feest en wil je meteen met je lichaam meebewegen. De tien nummers op deze CD komen van de vier albums Double Double, DeDe, Pepe, Coeur A Coeur en Bandona, die allemaal in de jaren tachtig zijn verschenen. En op twee nummers is er een gastbijdrage van Kanda Bongo Man, die ik ook in mijn 1760 lijst heb staan. Het zijn Congolese klassiekers, en behelsen veel invloeden uit heel West-Afrika. Ritmisch, opzwepend, helder en lichtvoetig! Deze Congolese rumba, Afrikaanse disco en Caribische souk is hoogst verslavend. Vooral door het geluid van de blazers heeft het ook overeenkomsten met dub uit Jamaica. Vrolijk wordt je hier van.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.