Frank Zappa – ZAPPA ’75: Zagreb/Ljubljana (2022)

Van Zappa, overleden in 1993, is er in 2022 heel wat verschenen (The Mothers 1971, Zappa/Erie, Zappa ’75 en Waka/Wazoo) en ook in 2023 verschijnt er in maart de 3CD Zappa ’80 Mudd Club. Dat zal het eenenvijftigste postume reguliere Zappa album zijn. Zappa ’75, dat in oktober 2022 is verschenen, is een live 2CD, opgenomen op 21 en 22 november 1975 in Joegoslavie, in de Sportska Dvorana in Zagreb en in Hala Tivoli in Ljubljana, tegenwoordig de hoofdsteden van respectievelijk Kroatie en Slovenie. In het jaar dat One Size Fits All en Bongo Fury (met Captain Beefheart) uitkwamen. Twee concerten dus achter het IJzeren Gordijn. Echt bijzonder. Drummer Terry Bozio, samen met Napoleon Murphy Brock, Norma Bell, Andre Lewis en Roy Estrada lid van The Mothers, heeft in het CD boekje een mooi verhaal geschreven over die twee concerten in de toenmalige Sovjetunie. Het moet voor die mensen echt een shock geweest zijn toen Zappa The Poodle Lecture en The Illinois Enema Bandit speelde. Maar ook die andere nummers van de albums Freak Out!, Over-Nite Sensation, Apostrophe (‘), One Size Fits All, Were Only In It For The Money, en ook nummers van albums die nog niet waren verschenen: van Sleep Dirt, Shut Up And Play Yer Guitar en van Zoot Allures. Dirty LoveBlack NapkinsCamarillo BrilloI Ain’t Got No HeartHoney Don’t You Want A Man Like MeI’m The SlimeWind Up Workin’ In A Gas Station. Ja het is altijd weer een genot om daar naar te luisteren. Uitgebracht door Zappa Records (Universal Music).

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.