The Comet Is Coming – Hyper-Dimensional Expansion Beam (2022)

Dit is het derde album van dit uit Londen afkomstige trio. Dat bestaat uit Danaloque (toetsen, programmering, percussie), Betamax (drums, percussie, synthesizer) en King Shabaka (saxofoons). Eerder verschenen al Channel The Spirits in 2016 en Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery in 2019. De bandnaam komt van een BBC programma met dezelfde naam. De muziek is een samensmelting van nu jazz, funk, psychedelische-, elektronische- en space rock. Het album is volledig instrumentaal en is sterk geinspireerd door de mythologische thema’s van Sun Ra (zon, piramides, Egypte, ruimte en tijd). King Shabaka, de saxofonist, is bijvoorbeeld vernoemd naar een Egyptische Farao. Ik kan me zo voorstellen dat de ruimte niet geluidloos is, maar gevuld is met de klanken van dit trio, en dan vooral door de klanken van de saxofonist. Dit album is vooral kosmische avantgardische psychedelische jazz, het is een muzikaal avontuur van nieuw verlegde grenzen. Als je van deze space cake niet in de ruimte gaat spacen dan lukt het met niets. Een betere saxofoon plaat (die ik zelf heb gekocht) is er sinds 2019 niet verschenen. Uitgebracht door het jazz label Impuls! (AT 1760 – o.a. The Gil Evans OrchestraArchie SheppJohn ColtraneDuke Ellington & John Coltrane en Duke Ellington & Coleman Hawkins). En ook van Impuls! die ik heb gekocht: Brandee Younger – Somewhere Different, 2021. Onderandere opgenomen in Peter Gabriel’s Real World Studio’s.

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.