House of Blues, Atlanta

Deze House of Blues locatie, op 152 Luckie Street Northwerst in Atlanta, heeft maar bestaan van 1996 tot en met 1997, met een kleine uitloop naar 1998. Het was na die van New Orleans, Boston, Sunset Strip Hollywood, en met in hetzelfde jaar in Chicago, de vierde House of Blues die werd geopend. De locatie in die van Atlanta was van 1911 tot en met 1994 een kerk, de Babtist Tabernacle. Het gebouw werd ontworpen, samen met de drie andere gebouwen op dezelfde locatie – waaronder een slaapzaal voor verpleegkundigen en een ziekenhuisgebouw, door de bekende Chattanooga-architect Reuben Harrison Hunt. Geen van deze andere gebouwen is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Ten minste twee verschillende teams hebben geprobeerd het gebouw te ontwikkelen als een locatie voor de Olympische Spelen, met weinig succes. Naarmate de gebeurtenis naderde, zag het er een tijd naar uit dat er geen deal zou komen. Toen, in april 1996, bezocht Isaac Tigrett (oprichter van House of Blues en Hardrock Cafe) Atlanta met andere investeerders en sloot een deal om een House of Blues in het gebouw te openen nog voordat de Olympische Spelen in de stad zou beginnen. Daarvoor was Atlanta geen geplande uitbreidingslocatie voor House of Blues. Tigrett gaf zijn partner Lance Sterling groen licht voor het project met slechts vijfenveertig dagen beschikbaar, zelfs nadat Sterling hem had verteld dat zelfs zestig dagen te kort was. Ondanks deze korte doorlooptijd was de locatie klaar toen de Olympische Spelen in juli 1996 werden geopend. De eerste act die optrad (op 19 en 20 juli) was The Blues Brothers (met Dan Aykroyd, James Belushi en John Goodman) samen met artiesten als James Cotton, Luther ‘Guitar Jr.’ Johnson, Booker T. & the M.G.’sEddie Floyd, Tommy ‘Pipes’ McDonald, Billy Boy Arnold en Paul Shaffer. Andere bekende artiesten tijdens de Olympische run waren James BrownJohnny Cash, Al Green en Jerry Lee Lewis. En weer andere bekende acts die na de OS verschenen waren Burning Spear, Johnny Clegg en Juluka, Third World, Tito Puente and His Latin Jazz All-Stars en Celia Cruz. Aan het einde van de Olympische Spelen gaf Bob Dylan twee shows op 3 en 4 augustus. Maatschappelijke leiders in Atlanta hadden hoge verwachtingen dat House of Blues zou doorgaan als een permanente attractie in het centrum, vooral toen de huurovereenkomst werd verlengd tot januari 1997. Maar meteen nadat de Olympische Spelen waren afgelopen, kwam het bericht dat het zou sluiten.  Er werden pogingen ondernomen om Tigrett ervan te overtuigen in Atlanta door te gaan, maar het lokale investeringsgeld waar hij op aandrong (vier miljoen dollar) kon niet worden gevonden. Op 11 maart 1998 kondigde Lance Sterling aan dat hij een dertigjarige huurovereenkomst was aangegaan en twee miljoen dollar van zijn eigen geld investeerde om het gebouw te ontwikkelen. De locatie werd in deze tijd omgedoopt tot Tabernacle, liefkozend ‘The Tabby’ genoemd.  De heropening was gepland voor 28 maart, op dezelfde dag dat Centennial Olympic Park aan de overkant van de straat zou heropenen. The Tabernacle fungeerde bijna twee jaar als een succesvolle concertzaal onder leiding van het management van Sterling.

Bands en artiesten in mijn 1760 lijst die in deze periode op deze locatie van House of Blues hebben opgetreden:

 • (3) Bob Dylan (1996)
 • (73) Little Richard (1996)
 • (75) Johnny Cash (1996)
 • (83) Jerry Lee Lewis (1996)
 • (166) James Brown (1996)
 • (223) Burning Spear (1996)
 • (232) Booker T and the MG’s (1996)
 • (352) Deep Purple (1997)
 • (532) Lynyrd Skynyrd (1998)
 • (544) Eddie Floyd (1996)
 • (667) Blues Brothers (1996)
 • (811) Hall & Oates (1997)
 • (928) Jeff Healey (1996)
 • (1112) Al Green (1996)
 • (1171) Swans (1997)
 • (1517) The Refreshments (1996)
 • (1534) The Maverics (1996)
This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.