(1464) Violent Femmes – Violent Femmes (1983)

Folk punk uit Milwaukee, Wisconsin. Dit was het debuutalbum van dit trio uit 1983, dat voornamelijk gaat over sex, geweld, religie en dood. Geen gezellige onderwerpen misschien. Maar met een bepaald soort humor zodanig gebracht dat het overtuigd. Nu nog steeds. Violent Femmes was een album dat in de jaren tachtig in de Verenigde Staten veel op cassettebandjes werd beluisterd. Zanger/gitarist Gordon Gano had toen de uitstaling van de vriendelijke leraar die ook nog eens in een geweldige band zat. Zondermeer populair bij scholieren in die tijd. En vooral in de Milwaukee club scene. Concerten van de Femmes was altijd een feest: hypnotiserend, origineel en verfrissend. De rauw emotioneel gezongen liedjes bezorgen nog steeds een soort van urgentie en zijn zelfs melodieus (Prove My Love), maar waar wel fenijn onder zit met scherpe, observerende en kritische teksten. Op Gone Daddy Gone hoor je een onverwacht zelfs een xylofoon: zeer origineel. En Good Feeling is een weemoedig liedje dat onder je huid gaat zitten. The Velvet Underground had dit nummer niet beter kunnen vertolken. Dit debuut wordt gezien als een van de meest interessantste albums uit de jaren tachtig. En met recht. In 2019 bracht Violent Femmes het tiende album uit: Hotel Last Resort. Op You Tube een paar keer naar geluisterd. Klinkt goed. Maar deze uit 1983 is ook geweldig.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.