Basing Street Studios, Londen

Ook bekend als Island Studios (1969 – 1981) en later als Sarm West Studios (1982- 2013), werd Basing Street Studios gebouwd in een voormalige zeventiende-eeuwse kapel op 8-10 Basing Street, in Notting Hill, in Londen, als een van de meest gebruikte studios in Groot-Brittannie. Opgestart in 1969 door Chris Blackwell, de oprichter van Island Records, werd de studio gebruikt door veel vooraanstaande artiesten. Later werd het overgenomen door SARM studio-eigenaren Jill Sinclair en haar echtgenoot, producer Trevor Horn (YesThe Buggles), en werd het omgedoopt tot Sarm West. In mei 2011 kwamen er twee nieuwe studio’s en muziekkantoren bij. Het herontwerp omvatte ook woonruimte, om een terugkeer naar het beleid van de studio’s uit de jaren zeventig van langetermijnboekingen te vergemakkelijken. De studio’s werden onderdeel van de SPZ Group, een holdingmaatschappij van Sinclair en Horn. SPZ Group opende het Sarm Music Village 6-studio complex in het nabijgelegen Ladbroke Grove in 2013. Op dat moment werd Sarm West Studios op Basing Street gesloten. Veel beroemde albums zijn er in het geheel of gedeeltelijk opgenomen. Led Zeppelin IV, The Lamb Lies Down On Broadway van GenesisJethro Tull’s Aqualung, Desperado van The Eagles, het album Rough and Ready van The Jeff Beck Group, en de debuutalbums van Dire Straits en Stephen StillsAfter Midnight van Clapton is er opgenomen en Many Rivers To Cross van Jimmy Cliff. Andere artiesten die er hebben opgenomen zijn Paul McCartney, Go, Steve WinwoodTrafficFairport ConventionJohn MartynMott the HoopleRoxy MusicBrian EnoSparks, Joan Armatrading en The Clash. In 1977 woonde Bob Marley boven in de studio tijdens zijn veertien maanden zelfopgelegde verbanning van Jamaica, toen hij er het album Exodus opnam. In 2018 werd het voormalige kerkgebouw omgebouwd tot negen luxe appartementen. In oktober 2019 werd een herdenkingsblauwe plaquette aangebracht ter ere van Bob MarleyPeter Tosh en Bunny Wailer op de plek van de voormalige Basing Street Studios, waar de albums Catch a Fire, Exodus en Burnin’ van The Wailers ooit werden voltooid.

Albums in mijn Album Top 1760 die in het geheel opgenomen zijn in de Islands periode:

  • (457) Dire Straits – Dire Straits
  • (1425) Free – Free At Last
  • (1511) Brian Eno – Another Green World

Albums in mijn Album Top 1760 die in het geheel opgenomen zijn in de Sarm West periode:

  • (67) Nick Cave & The Bad Seeds – The Boatman’s Call
  • (1381) Joe Jackson Band – Volume 4
This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.