De keuze van een album van een bepaalde Band of Artiest

(1) The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Revolver? Abbey Road? Sgt. Pepper’s? The White Album? Let It Be? Help? De rest? Het blijft toch moeilijk kiezen wat het beste werk van The Beatles is. Op betrekkelijk weinig albums is er gewoon teveel. Er is niets wat alles omlaag haalt. Op alle albums staat muzikale schoonheid wat geen enkele andere band ooit benaderd heeft of ooit zal benaderen. Alles van The Beatles is tijdloos. Alles wat er na gekomen is zal altijd ver weg in de schaduw blijven staan (enkele uitzonderingen daargelaten als The Beach BoysThe BandLed Zeppelin en The Stones – ja, die staan zeker dichtbij in de schaduw). En dat is zowel een zegen als een vloek. Frustrerend misschien ook wel. Want er zullen nooit nieuwe Beatles komen. Er zullen nooit andere unieke nummers geschreven worden als die van The Fab Four. Vanaf het allereerste nummer van de eerste LP Please Please Me met I Saw Her Standing There tot en met het laatste nummer Get Back van het laatste album Let It Be. Als liedjesschrijvers hebben Lennon en McCartney, alleen Dylan boven zich (en Brian Wilson staat daar dan weer onder). All My LovingCan’t Buy Me LoveI’ll Follow the SunYesterdayMichelleIn My LifeEleanor Rigby, Good Day SunshineFor No OneFool On The HillBlackbirdJuliaSomething. Iets vergeten? Natuurlijk. Al het andere. Misschien dat de beste twee albums, volgens velen en ook volgens mezelf, Revolver en Sgt. Pepper’s, ook nog eens extra uitsteken boven die andere twaalf albums van die heren uit Liverpool. Revolver is minstens net zo goed als Sgt. Pepper’s. Maar ik ben van het Sgt. Peppers kamp. Dat is mijn troost. Sgt. Pepper’s is een compleet en perfect album. Het is het beste album dat er ooit is gemaakt. The Beatles waren een zegen voor de mensheid. Absoluut! Ze gaven die mensheid een goed gevoel.

This entry was posted in CD Verzameling. Bookmark the permalink.