(1472) Kraftwerk – Trans-Europe Express (1977)

Kraftwerk, in 1970 in Dusseldorf opgericht door Ralf Hutter en Florian Schneider, wordt algemeen beschouwd als vernieuwend en als de pioniers van elektronische muziek. Het behoord tot de eerste succesvolle acts die het genre populariseerde. De band begon als onderdeel van de krautrockscene van West-Duitsland in de vroege jaren zeventig, dat gebruik maakte van synthesizers, drummachines en vocoders. Op apparatuur dat ze zelf bouwden. Op commercieel succesvolle albums zoals Autobahn (1974), Trans-Europe Express (1977), The Man-Machine (1978) en Computer World (1981), ontwikkelde Kraftwerk een soort van robotpop, dat elektronische muziek combineerde met popmelodieen, spaarzame arrangementen en repetitieve ritmes. En er naar luisterend werkt dat behoorlijk hynotiserend. Trans-Europe Express bevat melodische thema’s die veel worden herhaald. De muziek is tijdloos. Misschien niet het beste Krautrock album in mijn 1760 lijst (Amon Duul IICANPopol VuhCluster en Harmonia vind ik allemaal beter), maar nummers als Europe EndlessShowroom DummiesTrans-Europe Express en Metal On Metal (vier van de zeven nummers), blijven zeker hangen. Zonder Kraftwerk misschien geen Gary NumanUltravoxOMDVisageDepeche Mode en zeker ook geen Neu!, dat uit ex-leden van Kraftwerk bestond. Opgenomen in Kraftwerk’s eigen Kling Klang Studio in Dusseldorf, Russl Studio in Hamburg en The Record Plant in Los Angeles (AT 1760 – Black SabbathYngwie MalmsteenDevoSoda Stereo). Oorspronkelijk uitgebracht door het Kling Klang label, maar de versie die ik heb door Capitol Records.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.