Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot kennen we natuurlijk allemaal als liedjesschrijver (ook zonder en samen met Lennaerd Nijgh), als acteur, als vertaler van boeken, musical artiest, en vooral als uitvoerend artiest. Wie kent al die mooie nummers niet van de grootste troubadour van Nederland: Welterusten Meneer De PresidentHet Land Van Maas En WaalAls De Rook Om Je Hoofd Is VerdwenenPrikkebeenTante JuliaVerdronken VlinderJimmy en Avond. De Groot was in de jaren zestig en zeventig toch echt wel toonaangevend voor het Nederlandse lied. Met albums als Voor De Overlevenden, Picknick en Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser. Maar als producer is hij wel zeker ook behoorlijk actief geweest. Niet alleen van zijn eigen werk, maar ook voor vele anderen zoals Leon de Graaff, Arti Kraaijeveld (Bintangs), Oscar Benton, Breakaway, Diana Vredenberg, Mini & Maxi, Henny Vrienten, The Blue Diamonds, Therese Steinmetz, Willeke Alberti, Conny Vink, CCC Inc. Nico Haak, Rob de Nijs, Don Rosenbaum, The Shooting Party, Stef Bos en voor zijn zoon Marcel de Groot. Ook heeft de Groot de muziek van een paar films geproduceerd: Lost In Amsterdam, De Nacht van de Wilde Ezels (Pim de la Parra) en How To Survive A Broken Heart (Paul Ruven). Van Boudewijn de Groot heb ik zelf twee albums, Voor de Overlevenden en Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser (heb ik in mijn 1760 lijst op plek 1224 staan) en ook de eerste van de twee Vreemde Kostgangers albums: Vreemde Kostgangers (Vrienten/Kooymans/de Groot) op plek 1167. Optreden doet Boudewijn de Groot niet meer, maar heeft wel weer een nieuw album aangekondigd in november. En George Kooymans speelt daar ook op mee. Hopelijk gaat het weer een beetje beter met de Haagse gitarist. Ik wens hem het allerbeste.

Als producer heb ik twee albums van Boudewijn de Groot in mijn 1760 lijst staan:

  • (874) Bram Vermeulen – Rode Wijn
  • (1552) Rowwen Heze – Station America
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.