(1473) The Avalanches – Since I Left You (2000)

Since I Left You was in 2000 het debuutalbum van deze Australiers. Hebben later nog twee CD’s uitgebracht, waarvan de derde in 2020. Since I Left You is een opmerkelijke productie. Op de achttien nummers staan iets van vijfenderdighonderd samples: tweehonderd samples per nummer. Het is niet moeilijk om te concluderen dat dit album om deze reden een sample meesterwerk is (You Tube en Spotify bestond toen nog niet). Hoewel ik vind dat het maken van albums met gebruik van samples voor mij niet de hoogste kunstvorm is, luister ik toch graag naar dit album. Door zelf geen instrumenten te kunnen bespelen, maar bestaande muziek zodanig te manipuleren, kun je volgens mijn opvattingen nooit bepaald een creatieve geest zijn. Maar dit hebben deze Australiers zeer smaakvol gedaan. Hebben namelijk iets geheel nieuws gecreeerd dat gewoon perfect in elkaar past. Het is een soort van geluidscollage (en vooral dat is wat dit album zo goed maakt). Je hoort van alles voorbij komen: Kid Creole & The Coconuts, Klaus Wunderlich, Madonna, The Duprees, Sergio Mendes & Brasil 66The BeatlesYma SumacFrancoise Hardy, MoondogJohn Cale, Edmundo RosThe Rio Carnival Orchestra, A Tribe Called QuestThe Isley BrothersThe 5th Dimension en ook Nancy Wilson. Het is een hele sport om al die nummers van al die andere artiesten in deze nieuw gecreerde nummers te ontdekken. En dat maakt het best leuk. Het geeft dit album een lekker soul, disco en lounge gehalte.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.