(1474) The xx – xx (2009)

Uitgebracht door het Young Turks label. Melancholische dream pop met rustgevende elektronische beats, ambient soundscapes en ondersteund door efficient gitaarwerk. Opgericht in Londen door de schoolvrienden Romy Madley Croft en Oliver Sim in 2005, kwam The xx (niet te verwarren met de Amerikaanse band X) vier jaar later, in 2009, met dit debuutalbum, dat toen verder bestond uit Jamie Smith (die als Jamie xx in 2011 en 2015 twee soloalbums heeft uitgebracht) en Baria Qureshi. Qureshi zou de band later echter verlaten. Op het tweede en derde album, Coexist uit 2012 en I See You uit 2017, was zij niet meer van de partij. Dit debuutalbum klinkt soms humeurig, maar lijkt perfect in balans te zijn. Het intrigeert van begin tot eind. Mede ook door zangeres Croft en zanger Sim, die op verschillende nummers samen gewoon mooie duetten laten horen (en doen denken aan de mooie samenzang van Belle and Sebastian), zoals op VCRCrystalisedHeart Skipped A Beat en Basic Space. In 2010 won The xx met dit debuut The Mercury Prize en kregen dat jaar met dit album de voorkeur boven de albums (die ik in mijn 1760 lijst heb staan) I Speak Because I Can, Sigh No More en Becoming A Jackal van Laura MarlingMumford & Sons en Villagers.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.