(1483) Fatoumata Diawara – Fatou (2011)

Fatoumata Diawara (geboren in Ivoorkust maar die omdat ze daar is opgegroeid beschouwd wordt als een Malinese) is een zangeres, gitarist en actrice. Ze wordt gezien als een van de vaandeldragers van moderne Afrikaanse muziek. En met name voor de muziek uit Mali. Bracht twee studioalbums uit (een derde schijnt er aan te komen of is inmiddels al verschenen – enkel digitaal als het goed is – maar ik kan me vergissen), waaronder het debuut Fatou uit 2011. Diawara’s muziek combineert traditionele Wassoulou (een west afrikaans muziek genre) met westerse invloeden. Ze ontving een Grammy nominatie voor Best World Music Album voor haar album Fenfo uit 2018. Diawara laat heerlijke Afrikaanse muziek horen waarvan je vanzelf gaat houden, dat klinkt als een rustig stromend beekje maar wat onder de oppervlakte bruist en kolkt, en waarbij je je volkomen op je gemak voelt. Sereen en zeer sfeervol. Het album is prachtig, strak en helder geproduceerd. Er doen een paar bekenden mee op dit album. Op het nummer Sonkolon speelt John Paul Jones (Led Zeppelin) bas, op Mousso Tony Allen drums, op Wilile Toumani Diabate kora, en speelt Fatoumata Diaware zelf op alle nummers zeer verdienstelijk gitaar in een prachtige stijl, zoals bij veel Afrikaanse gitaristen. Bewondering kun je alleen maar hebben dus voor deze vrouw. Uitgebracht door World Circuit (AT 1760 – o.a. Oumou SangareMbongwana StarBuena Vista Social Club en Ali Farka Toure) en geproduceerd door haarzelf en Nick Gold (AT 1760 – Ruben Gonzalez).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.