Oumou Sangare – Timbuktu (2022)

Oumou Sangare is een Malinese zangeres, en komt uit een oude griotfamilie uit de regio Wassoulou, in het zuidwesten van Mali (AT 1760 – o.a. Bassekou Kouyate & Ngoni BaSonghoy BluesSalif KeitaAli Farka ToureAmadou & MariamIssa Bagayogo) waar de kunst van het zingen al eeuwenlang van moeder op dochter en van vader op zoon wordt overgeleverd. Haar carriere begon in 1973 toen ze op vijfjarige leeftijd een zangwedstrijd in de Malinese hoofdstad Bamako won en vervolgens optrad voor een publiek van enkele duizenden mensen. Op zestienjarige leeftijd ging ze op tournee met de slagwerkgroep Djoliba en toerde ze door Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Caraibische gebied. Geinspireerd door haar ontvangst keerde ze weer terug naar Bamako en richtte daar haar eigen muziekgroep op. Sangare nam haar eerste album, Moussolou (in mijn 1760 lijst op plek 798), oorspronkelijk op met Amadou Ba Guindo, een beroemde maestro van de Malinese muziek. Het album was zeer succesvol in Afrika, met meer dan tweehonderdduizend verkochte exemplaren, op voornamelijk cassettebandjes. Met de hulp van Ali Farka Toure (staat met twee albums ook in mijn 1760 lijst) wist Sangare op een gegeven moment een contract te tekenen bij het Engelse World Circuit label. Ze brachten het album Moussolou opnieuw uit, in 1991. Sindsdien heeft ze al negen albums op haar naam staan, waarvan deze nu de laatste is. Timbuktu is een opwindend en melancholisch album met veel slide gitaar en dobro, en weer een mooi voorbeeld van originele Malinese Blues dat de pan uit swingt, gezongen door een sterke vrouw met ook nog een oprechte boodschap. Ook dit album Timbuktu is uitgebracht door World Circuit (AT 1760 – Oumou SangareMbongwana StarBuena Vista Social ClubAli Farka ToureAli Farka Toure & Ry Cooder en Fatoumata Diawara).

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.