David Foster

David Walter Foster, geboren in Victoria, British Columbia, is een Canadese componist, arrangeur, manager, muzikant en producer, die van 2012 tot 2016 voorzitter was van Verve Records. Hij won in zijn leven zestien Grammy Awards en zevenenveertig Grammy nominaties. Zijn carriere in de muziekindustrie duurt inmiddels al meer dan vijf decennia, beginnend als toetsenist voor de popgroep Skylark, in de vroege jaren zeventig. In 1963, op dertienjarige leeftijd, schreef hij zich in voor het muziekprogramma van de Universiteit van Washington. In 1965 deed hij auditie in een nachtclub in Edmonton, eigendom van jazzmuzikant Tommy Banks. Banks begeleidde Foster in jazz, het produceren van platen en de muziekbusiness. Al na een jaar besloot hij naar Toronto te verhuizen om bij Ronnie Hawkins te spelen. In 1966 sloot hij zich aan bij een reserveband voor Chuck Berry. In 1974 verhuisde hij met zijn band Skylark naar Los Angeles. 

Foster werkte als producer aan albums voor The Tubes The Completion Backward Principle en Outside Inside. Hij schreef mee aan nummers als Talk To Ya LaterAmnesiaLet’s Make Some Noise en Don’t Want to Wait Anymore. Op het Boz Scaggs album Middle Man uit 1980, schreef hij mee aan enkele van Scaggs’ meest succesvolle nummers, waaronder Breakdown Dead AheadJojo en Simone, gevolgd door Look What You’ve Done To Me uit de film Urban Cowboy. Toen de band Skylark ontbonden werd bleef hij in Los Angeles[en vormde hij samen met Jay Graydon een andere band genaamd Airplay. In 1975 speelde Foster op het album Extra Texture van George Harrison, en later ook op een ander album van Harrison genaamd Thirty Three & 1/3. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het Earth, Wind and Fire album I Am uit 1979, als studiomuzikant en arrangeur, en was co-schrijver van zes van de nummers van het album, waaronder After the Love Has Gone, waarvoor Foster en zijn co-schrijvers, in 1980 een Grammy Award wonnen.

Als sessiemuzikant heeft David Foster op tal van albums meegespeeld. In mijn Album Top 1760 speelde hij op de onderstaande albums keyboards:

  • (559) Lowell George – Thanks I’ll Eat It Here
  • (845) Earth, Wind & Fire – I Am
  • (1014) Michael Jackson – Thriller
  • (1400) The Corrs – Forgiven, Not Forgotten

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.