(1496) Bob Delyn A’R Ebillion – Dore (2003)

Bob Delyn A’R Ebillion, opgericht door de Welshe dichter en muzikant Twm Morys, is een belangrijke band in de geschiedenis van de Welshe folk revival in de vroege jaren negentig. De muziek combineert een reeks van invloeden uit de traditionele Welshe folk- en rootsmuziek. De band was een van de eerste die het begin vormde van een nieuw tijdperk van Welshe taalmuziek, wat zou leiden tot de toegenomen relevantie van de taal in heel Wales. Het gebruik van zowel het Welsh als het Bretons is geprezen voor het tonen van zowel de overeenkomsten als de verschillen tussen de twee oude Keltische talen. Dore is een mooie verzameling nummers, varierend van de oosters getinte Cân yr Haul en Breuddwyd Pysgod yr Ucheldir, tot eenvoudige ballades als Yr Afon (doet aan Knocking On Heaven’s Door van Dylan denken) en Gwely Pres (heeft wel wat weg van Fairport Convention) als het Keltische Y Chwedl Hon. Andere hoogtepunten zijn het modernere Bugeilio’r Gwenith Gwyn, en de meer wat simpeler popliedjes Pethau Bychain Dewi Sant en Mynydd Du. Er worden op dit album veel soorten snaar-, blaas- en slaginstrumenten gebruikt, dat een zeer rijk geluid geeft. Dore is geproduceerd door de legendarische Welshe producer Gorwel Owen, o.a, bekend van Super Furry Animals, Gorkys Zygotic Mynci, Pondman en Gruff Rhyss. In 2017 kwam het laatste album in dertien jaar uit, getiteld Dal i ‘Redig Dipyn Bach. 

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.