Mike Vernon

Michael William Hugh Vernon, geboren in 1944, is een Engelse muzikant, producer en studio-eigenaar. Hij produceerde albums voor Britse bluesartiesten in de jaren zestig, zoals The BluesbreakersFleetwood Mac, Climax Blues Band, Eric Clapton, Peter Green, John Mayall, Ten Years After, Duster Bennett, Savoy Brown, Chicken Shack, Danny Kirwan en Christine McVie. Vernon is ook bekend als oprichter van het bluesplatenlabel Blue Horizon. Hij werkte vanaf 1963 bij Decca Records. In 1967 produceerde hij het debuutalbum van David Bowie voor Deram Records. Twee jaar later bracht Vernon een soloalbum uit, Moment of Madness, op Sire Records. Hij was ook bandlid van Olympic Runners (1974-1979) en van Rocky Sharpe and the Replays (1979-1983). Bij de Replays zong hij en speelde hij bas onder het pseudoniem Eric Rondo. Hij produceerde voor Focus maar liefst zeven albums: In And Out Of Focus, Moving Waves, Focus 3, At The Rainbow, Hamburger Concerto, Ship Of Memories en Focus Con Proby. Produceerde ook Crossroads van Eric Clapton, twee albums van Level 42 (Level 42, The Persuit Of Accidents), albums van Dr. Feelgood, Honeyboy Edwards en Robben Ford (daarvan is in 2021 nog een album verschenen), en vele anderen. Hij richtte de Indigo en Code Blue platenlabels op in de jaren negentig. In 2000 verhuisde Vernon naar Spanje om met pensioen te gaan en werd minder actief in de muziekindustrie, maar kon het toch niet nalaten om voor twee artiesten albums te produceren: voor Dani Wilde’s album Shine en voor het tweede album van Oli Brown’s album Heads I Win, Tails You Lose. In oktober 2013 werd Vernon beloond met een BASCA Gold Badge Award,als erkenning voor zijn unieke bijdrage aan de muziek. Op 7 september 2018 verscheen Vernons eerste album op Manhaton Records, Beyond The Blues Horizon. Het bevatte twaalf nummers, waaronder negen nieuwe zelfgeschreven originelen, en drie covers uit de catalogi van Brook Benton, Mose Allison en Clarence “Frogman” Henry. De release werd ondersteund door een Europese tour onder de naam van Mike Vernon & The Mighty Combo. Vernon werd in de 2020 Birthday Honours benoemd tot Lid van de Orde van het Britse Rijk (MBE) om zijn verdiensten aan de muziek. 

In mijn 1760 lijst heeft Vernon de onderstaande albums geproduceerd:

  • (348) Ten Years After – Ten Years After (co producer samen met Gus Dudgeon)
  • (384) Focus – Moving Waves
  • (769) John Mayall & The Bluesbreakers – A Hard Road
  • (919) Level 42 – Level 42
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.