(1502) Passengers – Original Soundtracks 1 (1995)

Laat Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr. en Brian Eno als gelijkwaardige partners samen de studio induiken (Eno heeft wel vaker iets geproduceerd voor U2), en je krijgt iets spannends. Dit album verscheen tussen Zooropa en Pop (wat mij betreft het laatste goede album dat U2 heeft uitgebracht). Original Soundtracks 1 is een wat misleidende titel, want dit zijn haast allemaal (behalve drie) denkbeeldige nummers voor bestaande films. Wat dat betreft is het wel weer origineel bedacht allemaal, in ieder geval voor U2. Het is muziek voor in de trein, schijnt Bono gezegd te hebben over dit album. De meeste nummers zijn soundscapes, die we van Eno wel gewend zijn. Hoewel het hele album misschien lang niet zo interessant is als bijvoorbeeld My Life In The Bush Of Ghosts dat hij met David Byrne gemaakt heeft, staan er best wel een paar goede nummers op. Miss Sarajevo, gezongen door Pavarotti, dat als (kerst)single uitgebracht was, Your Blue RoomElvis Ate America en Ito Okashi, gezongen door de Japanse zangeres Holi, zijn misschien wel de fraaisten. Misschien is dit inderdaad muziek voor als je op reis bent. Maar voor thuis in de huiskamer is dit wel een heel lange zit. Wat niet betekend dat het een slecht album is, verre van dat zelfs. De stem van Bono op een Eno album (wat het natuurlijk niet is, want dit zijn de Passengers) heeft zeker een toegevoegde waarde. Uitgebracht door Island en opgenomen in Westside Studios in Londen en in Hanover in Dublin (jawel) door Howie B (ook co producer van Pop van U2).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , . Bookmark the permalink.