Cafe Wha?, New York City

Café Wha? is een muziekclub op de hoek van MacDougal Street en Minetta Lane in de wijk Greenwich Village in Manhattan, New York City. De club is belangrijk in de geschiedenis van rock en folkmuziek en heeft talloze muzikanten en komieken in hun vroege carrieres laten optreden, waaronder Bob DylanJimi HendrixBruce SpringsteenThe Velvet Underground, Cat Mother & the All Night Newsboys, Kool & the GangPeter, Paul and Mary, Woody Allen, Lenny Bruce, Joan Rivers, Bill Cosby en Richard Pryor. Café Wha? werd in 1959 geopend door Manny Roth (David Lee Roth van Van Halen was een neef van hem), een acteur en veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, op 115 MacDougal Street in New York City. De club had een capaciteit van driehonderdvijfentwintig personen. In zijn memoires, Chronicles: Volume One, schreef Bob Dylan dat het een ondergrondse grot was, drankloos, slecht verlicht, laag plafond, als een brede eetkamer met stoelen en tafels. Bob Dylan heeft er opgetreden tijdens een hootenany nacht op 24 januari 1961, het was zijn eerste optreden in New York City. Hij bleef ook nog een paar middagen op de club spelen als reserve mondharmonicaspeler. In 1968 stopte Roth met het runnen van Cafe Wha?, en werd het overgenomen door Menachem Dworman, die het omgedoopt tot Cafe Feenjon, runde tot 1987. In The Feenjon werd toen voornamelijk Israëlische en Midden-Oosterse muziek gespeeld. In 1986 had de zoon van Menachem Dworman, Noam Dworman, het concept van een rockmuziekhuisband in The Feenjon geïntroduceerd die bestond uit de meest getalenteerde artiesten. De band trad een jaar lang op in café Feenjon op woensdag en zondag en werd al snel zo populair dat ze de hele week optraden. In 1987 werd de club overgenomen door Noam Dworman, die de zaal weer veranderde in een rockmuziekformat en de naam weer veranderde in Cafe Wha? Voordat ze deel uitmaakte van het folktrio Peter, Paul and Mary, was Mary Travers serveerster bij Cafe Wha? Op aanraden van volkszanger Richie Havens huurde Roth in 1966 Jimi Hendrix in als terugkerende performer. Aangekondigd als Jimmy James and the Blue Flames, speelde hij vijf sets per nacht, zes avonden per week. Chas Chandler, de bassist van The Animals, ontdekte Hendrix in Cafe Wha? en bracht hem naar Engeland om zijn carrière te promoten. In 1967 speelde de band van en met Bruce Springsteen, The Castiles, twee maanden lang middagsets. Cafe Wha? heeft nog steeds een huisband genaamd The Cafe Wha? House band. De locatie bestaat nog steeds.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.