(1503) Victor – Victor (1996)

Waar moet je beginnen als het over een gitarist moet hebben van wie je je hele leven al een fan bent. Alex Lifeson van Rush bracht zijn eerste (en nog steeds enige) soloalbum uit in 1996, in hetzelfde jaar dat Test For Echo verscheen. Sommige nummers doen zeker aan Rush denken, zoals Promise (tevens zijn er een paar kwinkslagen naar het trio zoals in de titels I Am The SpiritAt The End en Sending Out A Warning), maar het hele album is duidelijk afwijkend van wat hij toen in die tijd met zijn eigen band maakte. En daarom vind ik het nog steeds verfrissend om naar te luisteren. Ook al zijn er dus wat overeenkomsten. Start Today met zangeres Lisa Dalbelllo, doet me met haar hoge zangstem vooral op dat nummer aan Geddy Lee denken, toen die vroeger nog de hoge noten haalde. In ieder geval is duidelijk dat Lifeson zijn muzikale talent op dit album helemaal kwijt kon. En ook wat betreft de lyrics, van de meeste nummers heeft hij ook de teksten geschreven, behalve Victor (waarvan de tekst een gedicht is van W.H. Auden), dat ik het beste nummer van het album vind. En ook mede door At The End (doet aan Robert Fripp denken en tevens aan een nummer op het soloalbum van Robbie Robbertson) en Shut Up Shuttin’ Up, ook een van de betere nummers (Zappa achtig), vind ik dit een zeer geslaagd album (ja beter dan die van Geddy Lee in mijn 1760 lijst). En nu maar wachten totdat ik die nieuwe CD van Lifeson in huis heb gehaald die dit jaar nog is verschenen. Envy Of None blijkt zijn nieuwe band te zijn. Ben zeer benieuwd.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.