(1511) Brian Eno – Another Green World (1975)

Er valt een hoop positiefs te schrijven over Another Green World. Dat verscheen in 1975, nadat Eno eerder al twee soloalbums in 1974 had gemaakt. Another Green World is in menig opzicht een verbluffend album. Vooral het gitaarwerk van Robert Fripp is buitenaards, en de vier vocale nummers St. Elmo’s FireI’ll Come RunningGolden Hours en Everything Merges With The Night, maken dit album eigenlijk compleet als een combinatie van ambient en pop. En die is haast perfect als een ambient album. Het hele album is in feite een hommage aan de verbeelding. Eno is een kunstenaar die zijn dromen perfect om weet te zetten in muzikale schilderijen in pasteltinten. Soms zijn die angstwekkend, zoals in Dark Trees, soms met een ongemakkelijke spanningsboog, zoals in The Big Ship. Alles is melodieus en er wordt geen noot teveel of te weinig op gespeeld. Zijn landschappen zijn groots en wijds en niet te overzien voor het blote oog. Er zit enorm veel diepgang in dit album. Vooral in de nummers Another Green WorldSombre ReptilesGolden Hours en Spirits Drifting is Robert Fripp (AT 1760 – King CrimsonPorcupine Tree) ronduit een magier. Becalmed neemt je als het ware mee als een vogel scherend boven de oceaan: het is van een prachtige schoonheid. In een aantal nummers wordt de fretloze bas gespeeld door Percy Jones (AT 1760 – Brand X) en de gewone bas door Paul Rudolph (AT 1760 – Hawkwind), is Phil Collins (AT 1760 – GenesisBrand XRobert Plant) op drie nummers te horen, en John Cale (AT 1760 – Velvet UndergroundThe Stooges) op twee nummers. Eno is zelf trouwens ook te bewonderen op heel wat albums in mijn 1760 lijst (GenesisSeun Kuti & Egypt 80Songhoy BluesDaniel LanoisRoxy Music en Brian Ferry). Uitgebracht door Island (AT 1760 – o.a. Fairport ConventionKing CrimsonNick DrakeSandy Denny en Tom Waits) en geproduceerd door Eno en Rhett Davies (AT 1760 – Bryan Ferry) in de Island Studios in Londen (AT 1760 – JethroTullFree). Dit album had ik in mijn 1760 lijst eigenlijk hoger moeten zetten. Het is absoluut een klassiek album.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.