Gaumont Cinema, Bradford

De Bradford Odeon is de naam die wordt toegepast op twee verschillende bioscopen in het centrum van Bradford, West Yorkshire, Engeland. Een, in Godwin Street, dat werd gebouwd in 1930 en bewaard is gebleven; de andere, op Manchester Road, dat werd gebouwd in 1938 en gesloopt werd in 1969. De bioscoop, oorspronkelijk gebouwd als een cine-variététheater met drieduizendriehonderdachttien zitplaatsen, was de grootste buiten Londen en de op twee na grootste in Engeland. Alleen de Trocadero in Elephant & Castle en het Davis Theatre in Croydon waren groter. Het werd voltooid in 1930 als de New Victoria, op de locatie de William Whittaker’s mouterij en brouwerij, dat in 1928 werd gesloten, en dat een Renaissance Revival-gebouw was ontworpen door de architect William Illingworth. De New Victoria combineerde een auditorium met drieduizendriehonderachtien zitplaatsen, een balzaal van vierhonderdvijftig vierkante meter, en een restaurant met tweehonderd zitplaatsen. De zaal was in de eerste plaats een bioscoop, maar ook een concert- en balletzaal met een podium, orkestbak, Wurlitzer-orgel, en een uitstekende akoestiek. Tegen 1930 waren bioscopen omgebouwd tot schermgeluidsbeelden, die in 1927 waren geïntroduceerd, maar de New Victoria was de eerste bioscoop in Groot-Brittannië die speciaal was gebouwd voor “talkies”. Het werd gebouwd voor een bedrag van tweehonderdduizend pond voor provinciale cinematografische theaters, ondersteund door de Gaumont British Picture Corporation. In 1950 werd het complex omgedoopt tot Gaumont, tegen die tijd werden zowel de Odeon- als Gaumontcircuits gecontroleerd door Circuits Management Association Ltd., een dochteronderneming van de Rank Organisation. Gepland voor herontwikkeling werd er besloten om het als een bingoclub en tweelingbioscoop te gebruiken en op 30 november 1968 sloot het voor negen maanden. Tegen de tijd dat het gebouw klaar was om te heropenen, was de oorspronkelijke Cinema al vijf maanden gesloten en werd het nieuwe complex op 21 augustus 1969 geopend onder de naam Odeon.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.