(1528) Solution – Fully Interlocking (1977)

De stem van Guus Willemse is nooit de grote kracht geweest van Solution (hij heeft ooit een singeltje uitgebracht als Gus Williams: From Canyon To Canyon) maar de fluit en de saxofoon van Tom Barlage, de toetsen van Willem Ennes, het slagwerk van Hans Waterman en het baswerk van Guus Willemse maakt alles ruimschoots goed. Solution was een van de beste bands van Nederland. Hoort absoluut in het rijtje thuis van andere symfonische rockbands als SupersisterFinch, Alquin, KayakFocus en Earth & Fire uit die periode van de jaren zeventig. Hoewel dit misschien ook een lichte variant van fusion en jazzrock zou kunnen zijn, bestaat Fully Interlocking uit lange nummers die me nog steeds blijven boeien. Hoe vaak ik er ook naar luister. Solution was een band van internationale allure maar kwam gewoon uit Groningen. Niet met ingewikkelde songstructuren maar waarbij de melodie op de voorgrond staat. Dat kun je goed horen in het afsluitende Empty Faces, een van de twee vocale nummers van het album, samen met het openingsnummer Give Some MoreSonic Sea, een mooi uitgesponnen dromerig nummer, doet zelfs aan Camel denken. Geholpen door Ray Cooper op conga’s en percussie (AT 1760 – Traveling WilburysAmericaElton John) en Stuart Epps als engineer en achtergrondzang. Geproduceerd door Gus Dudgeon (AT 1760 – Elton John) die ook Bowie’s Space Oddity en Fool (If You Think It’s Over) van Chris Rea op zijn naam heeft staan. De albumhoes is van Hipgnosis. Uitgebracht door The Rocket Record Company (opgericht door o.a Elton John, Bernie Taupin, Steve Brown en Gus Dudgeon) en opgenomen in The Mill.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.