(1533) The Carpenters – Close To You (1970)

Vroeger in mijn jeugd vond ik The Carpenters echt verschrikkelijke muziek. Ik vond het gewoon kitch. Easy listening dat je hoorde bij muziekmozaiek van Willem Duys. Vaak foute muziek waar je niets mee te maken wilde hebben. Tegenwoordig kan ik het best wel waarderen. Het is dan wel nog steeds niet mijn favoriete muziek, maar als je er goed naar luisterd hoor je gewoon dat dit allemaal heel knap gemaakt is. En de zachte en warme stem van Karen Carpenter is een van de mooiste stemmen die ik ken. Close To You was het tweede album van broer en zus Carpenter. Het was een groot succes en heeft een aantal Grammys gewonnen. Ik luister er nu dan ook met plezier naar. Voor mij is dit muziek dat me een goed gevoel geeft. De Burt Bacharach/Hal David nummers (They Long To Be) Close To You en I’ll Never Fall In Love Again zijn de blikvangers, samen met We’ve Only Just Begun natuurlijk. Maar ook Crecent Noon, het Swingle Singers achtige Mr. Gruder en Another Song (is gewoon pure psychedelica), de eigen composities van Richard Carpenter, zijn meer dan uitstekend. En ook staat er een cover op van The Beatles en Tim HardinHelp en Reason To Believe. Op dit album zijn een aantal bekende sessiemuzikanten te horen, voornamelijk leden van The Wrecking Crew, zoals drummer Hal Blaine (AT 1760 – o.a. The Beach BoysSimon & GarfunkelJan & DeanBuffalo SpringfieldLove), bassist Joe Osborn (AT 1760 – Neil YoungThe Mamas & The PapasThe 5th DimensionRickie Nelson), Jim Horn op woodwinds (AT 1760 – The Beach BoysWarren ZevonBuffalo SpringfieldTodd Rundgren, Traveling WilburysVan Dyke ParksChristopher CrossMark Knopfler and Emmylou Harris) Tony Terran op trompet (AT 1760 – Bee Gees) en Chuck Findley ook op trompet (AT 1760 – Christopher CrossRickie Lee JonesTom Waits & Crystal Gayle). Danny Woodhams, Bob Messenger en Doug Strawn zijn de andere muzikanten, Karen Carpenter zelf drums op een aantal nummers, en Richard Carpenter speelt toetsen. Tijdloze muziek, maar natuurlijk wel erg zoet. Opgenomen in de A&M Studios in Hollywood (AT 1760 – Joni MitchellThe Flying Burrito BrothersCarole KingMelissa Etheridge), en uitgebracht door A&M Records (AT 1760 – o.a. The PoliceThe Flying Burrito BrothersSqueezeStealers WheelStingSupertramp en Styx).

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.