(1535) Die Arzte – Debil (1984)

Samen met Die Toten Hosen wordt Die Arzte beschouwd als de bekendste Duitse punkrockbands. Opgericht in 1982 in Berlijn (ja toen nog West-Berlijn) door zanger en gitarist Jan Vetter aka Farin Urlaub, drummer Dirk Felsenheimer aka Bela B en bassist Hans Runge. Debil was het debuutalbum (veertien albums zijn er van deze band inmiddels verschenen en na acht jaar sinds 2007, in 2020 en in 2021, zelfs nog twee nieuwe albums: Hell en Dunkel). Debil is meer punkpop dan punkrock. Het zijn natuurlijk wel allemaal uptempo nummers, en sommige uiteraard ook wel maatschappijkritisch, zoals Scheisstyp PaulClaudia Hat’nen SchaferhundZu Spat en Schlaflied. Maar het is toch meer vrolijkheid dan kwaadheid wat je hoort. De band zingt meer over klein leed dan over grote wereldproblemen. Met teksten als “Siehst du gerne andere leiden, oder hilfst du nach wenn’s nicht so ist, dabei stor’n dich keine skrupel, weil du ein echter scheisstyp bist!”. Qua genre heeft het meer overeenkomsten met bands als WeezerWheatus en Blink-182 dan met andere punkbands als bijvoorbeeld The StoogesThe DamnedWire en The Stranglers. Maar misschien is dat ook wel appels met peren vergelijken. Maar punk is het in ieder geval wel, en hier en daar zelfs countrypunk. Niet te verwarren overigens met de Nederlandse band De Artsen, de voorloper van Bettie Serveert. Uitgebracht door CBS.

This entry was posted in Album Top 1760 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.