Bill Evans – Behind The Dikes (2021)

In 1969 gaf het Bill Evans Trio een aantal concerten in Nederland. Dit live dubbelalbum is daar een weergave van. Opnames die lang op de planken hebben gelegen en dit jaar dus eindelijk zijn uitgebracht. Met mooie aankondigingen van Michiel de Ruyter en Aad Bos. De 2CD bevat drie verschillende sessies: een in KRO Studio 1 opgenomen op 26 maart (circuleert al enige jaren als een bootleg), een live concert in het RAI Congrescentrum op 28 november, en een in VARA Studio 1 met het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden op 25 maart. De geluidsopnames zijn gewoonweg subliem te noemen, alsof het gisteren opgenomen is. Er staan allemaal klassiekers op dat het trio, met Eddie Gomez op bas, Marty Morell op drums en met in de hoofdrol Evans zelf uiteraard, moeiteloos uit hun mouwen schudden. ‘Round Midnight, My Funny ValentineSomeday My Prince Will ComeAutumn Leaves, zijn maar een paar van die nummers die je aandacht constant vast blijven houden. Maar ook de nummers Granadas en Pavane samen met het Metropole Orkest zijn werkelijk prachtig. Evans was een technisch begaafde muzikant die zijn luisteraars op zijn instrument deed verbluffen met lyrische melodieen en schoonheid. De man speelde geen piano, hij danste er op, met vingers die afzonderlijk en met elkaar de toetsen van de piano beroerden alsof hij ze aan een touwtje had. 

This entry was posted in Nieuw Gekocht and tagged . Bookmark the permalink.