Top 10 Jazz Quartets

Een kwartet is een groep van vier muzikanten. Een term dat in de jazz wereld wordt gebruikt. Een kwartet kan dus ook een soloalbum zijn. Zolang er maar vier muzikanten op meedoen. Een van de uitzonderingen in dit lijstje is The Art Farmer Quartet met het album To Sweden With Love, dat dus in naam ook daadwerkelijk een kwartet heet. Een andere uitzondering is het album van Duke Ellington and John Coltrane met het album Duke Ellington & John Coltrane, dat dan dus weer een samenwerking is. Alle andere albums zijn allemaal soloalbums. Nog een paar uitzonderingen zijn dat op twee albums dan wel meerdere muzikanten meespelen maar niet op dezelfde nummers, waardoor het wat mij betreft dus wel een kwartet blijft. En het dus geen kwintet of een sextet wordt. Dat is het geval met het album van Paul Desmond genaamd Take Ten (twee bassisten) en ook die van Ellington en Coltrane (twee bassisten en twee drummers). Maar overeenkomsten zijn er natuurlijk ook. Zo zijn er negen albums waarop de saxofoon wordt bespeeld. Bassist Paul Chambers (ALBUM TOP 1760 – Miles Davis, Hank Mobley. Sonny Clark, J.J. Johnson, Clark Terry Quintet, Red Garland Trio) en drummer Philly Joe Jones (ALBUM TOP 1760 – Sonny Clark, Clark Terry Quintet, Bill Evans) spelen op twee albums mee, op die van Dexter Gordon en op die van Art Pepper. Ook zijn er een aantal muzikanten te vinden waarvan ik ook hun eigen albums in mijn lijst heb staan, zoals die van Baby Face Willette, Grant Green, Red Garland en drummer Max Roach, die zelf ook weer op iets van acht albums is te horen. Organist Freddy Roach, op het album van Ike Quebec is overigens geen familie van Max Roach. Albums die buiten de boot zijn gevallen zijn die van Blossom Dearie, The Four Freshmen, Larry Young, Ginger Baker en Joe Pass.

This entry was posted in Top 10. Bookmark the permalink.