George Avakian

Avakian, geboren in Armavir, was een producer die gewerkt heeft voor Decca, Columbia, World Pacific, Warner Bros en RCA. Hij was een van de eerste producers die ging werken met multitrack opnames, overdubbing en tape editing. Hij was ook nauw betrokken bij het uitbrengen van de eerste 100 LP’s die met name Columbia op de markt bracht in het toen nog nieuwe 33 1/3 formaat. Avakian heeft met alle jazz grootheden zo’n beetje wel gewerkt, met bijvoorbeeld Miles Davis, Benny Goodman, Edith Piaf, Ravi Shankar en Dave Brubeck. Hij schreef artikelen in Down Beat en Jazz Magazine, produceerde een radioprogramma, en was bij Columbia ook verantwoordelijk voor het feit dat deze maatschappij voor het eerst live opnames op LP uitbracht, van met name het Newport Jazz Festival. Ik heb vier albums in mijn 1760 lijst die door Avakian zijn geproduceerd, waaronder The Jazz Messengers van The Jazz Messengers en Duke Ellington Uptown van Duke Ellington.

This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.